fredag 5 februari 2010

Jämställdhet är ingen självklarhet

Vi kan självklart ha olika syn på jämställdhet och diskutera vad som är det mest lämpliga sätt att hantera denna fråga. Men jag blir vansinnigt irriterad och trött och än mer frustrerad än vanligt när så kallade styrelseproffs gör uttalanden som backar debatten till 1960 snarare än 2010.

”Det är för stort fokus på kvinnor i styrelser och detta arbete är inget för kvinnor mitt i karriären med småbarn. Det var styrelseproffset Mats Qvibergs budskap under förra veckans nätverksträff, anordnad av ¬programmet Styrelsekraft.”

En strof ur dagens SvD där Mats Qviberg uppenbarligen tycker att han gör ett sakligt uttalande apropå att vi har för få kvinnor i våra svenska bolagsstyrelser.
Vad förväntar en sådan människa sig egentligen? Att vi skall tacka för hans intellektuella inlägg i debatten och inse att vi egentligen inte vet vårt eget bästa?

I detta läge önskar jag djupt att vi som i Norge såg till att lagstifta så att våra styrelser blev mer jämställda. Men det tycks vara väldigt långt borta trots att resultaten i Norge faktiskt varit lysande.

Ibland känns det verkligen som om vi har lång väg att gå trots våra fina placeringar när man mäter jämställdhet mellan olika länder.

Hela artikeln ser du här:

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/styrelser-inte-viktigast_4213177.svd

Elisabeth Mattsson
Folkpartiet Liberalerna

1 kommentar:

  1. Vi har inte för få kvinnor i styrelser, vi har för få empatiska människor i styrelser.

    Vad man borde göra är att personlighetstesta styrelser efter empati. VD och andra ryggdunkare i toppen har förmodligen högst andel personer där empati är en bristvara. Att sakna empati är tyvärr en väldigt bra egenskap om man skall driva företag när reglerna för företagande ser ut som de gör i Sverige.

    Det finns två lösningar (båda är bra för kvinnor med).
    - Styrelser måste ha en viss sammansättning av empatiska personer.
    - Inför mycket hårdare regler mot "inlåsning". Inlåsning är en mycket vanlig teknik större företag kan använda med fördel för att låsa kunden. Det skall kosta och byta till annan leverantör. När vi har så dåliga regler mot denna teknik, då är det dels diskriminerande mot mindre aktörer. Det är dåligt för företagsamheten och konkurrensen, det gör att vissa kan ta ut väldigt mycket pengar. Inte på grund av duktighet utan att man äger marknaden.

    Skall Sverige klara sig i en så väntad och stenhård konkurrens som nu kommer från asiatiska länder, länder som vräker ut högutbildad arbetskraft. Då är det otroligt viktigt att vi har ett näringslivsklimat som är gynnsamt vad gäller nya ideer mm. Dessa kommer från små företag, entreprenörer där

    SvaraRadera