onsdag 26 maj 2010

”Stoppa langning” - kampanjen, stora tomma ord

Man måste skilja mellan symbolhandlingar och problemlösning. De flesta som känner ansvar för ungdomars väl och ve är för en restriktiv alkoholpolitik och kriminalisering av langning. Vi vet att alkoholkonsumtion bland ungdomar kommer med ett högt pris för den enskilde och för samhället.
Problemet är att det finns tillräckligt många människor som tycker att det är värt att bli kriminella antingen för att de finner risken att åka fast liten risken eller anser de sig stå över lagen.
Än en gång drar ”Stoppa langnings” - kampanjen igång med skyltar över hela landet och trendriktigt designade budskap och tipstelefon till polisen.
Problemet är att kampanjen är lika mycket en symbolhandling för de troende som nattvarden i kyrkan. Skillnaden är att kyrkan är en plats för troende medan folkhälsoarbetet är till för att förbättra folkhälsan på riktigt.

Du kan tips polisen hur mycket du vill men att det skulle leda till att någon ställs till svars för langning är enligt statistiken med fällande domar, utredningar som lett till åtal eller överhuvudtaget påbörjade utredningar, obefintliga.
Om kampanjen enbart gjorde anspråk på att vilja påverka attityder hade man kunnat göra en utvärdering av enkom detta syfte men när man säger sig vilja beivra faktisk langning genom samarbete med polisen så är utvärderingen redan gjord – det är en bluff.

Nu kan man tycka att man bluffar för en god sak men problemet är att energi, uppmärksamhet och skattepengar ägnas åt symbolhandlingar istället för att våra betalda tjänstemän ägnar sig åt verkningsfull problemlösning.

Elisabeth Mattsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar