måndag 23 mars 2009

Vad skall vi framstå som?

Kommer vi alla framstå som idioter, mer eller mindre?

Ingen nyhet alls egentligen, vi vet det redan, när framtidens historiker skall analysera dagens beslutsfattare och tyckare kommer man troligtvis att vara skarpt kritisk till hur vi agerade inför svårigheter och hot.

Jag tittade på gårdagens morgontv, TV4, som sände en intervju med Bono, sångaren i U2, klok kille för övrigt.
Han påminde om det faktum att vi i vårt tillbakablickande alltid kunnat kritisera våra företrädares agerande vad gäller väldigt mycket, krig, fördelning av jordens resurser etc.

Agerar vi så mycket annorlunda idag? Är vi inte klokare? Har vi inte de allra bästa av förutsättningar vad gäller såväl teknik som bildning att förstå vår historia och analysera den för att göra gott inför framtiden?

Jomen, självklart har vi det! Och vi fattar många kloka beslut, men är det tillräckligt?

Är det så svårt att inse att det behövs en spottstyver för att förse havande kvinnor som drabbats av HIV-virus på den Afrikanska kontinenten med daglig medicin för att de inte skall föra viruset vidare till sina foster? Behöver vi verkligen en katastrofal lågkonjunktur för att vi skall minska bilåkandet och bidra till mindre utsläpp av fossila bränslen? När skall vi inse att religiös övertygelse många gånger bidrar till såväl krigskatastrofer som spridning av livshotande sjukdomar?
Listan kan göras hur lång som helst och ju längre den blir desto mer idiotiska framstår vi.

Själv skall jag försöka råda bot på lite av idiotin och tillsammans med en del andra anhängare av förnybara energikällor försöka övertyga en och annan motståndare av vindkraft att våra kommande generationer kommer att vara oss tacksamma om vi lyckas få upp några vindkraftverk i Kungälvs kommun. Man får börja med det lilla!

4 kommentarer:

  1. Det lilla kan vara gott nog!

    SvaraRadera
  2. Alla pratar om vindkraft. Vad hände med vågkraften. Känns som havet utanför Marsrand vore perfekt för det. ;-)

    SvaraRadera
  3. Vågkraft på gång stort och kommer säkert till vår kommun om 30 år;-)....skojar lite, men vi är sega!

    För min del får det gärna vara vågkraft blandat med vindkraft längs hela Marstrand.

    SvaraRadera