måndag 30 mars 2009

Gubbar bestämmer, tanter kör barnvagn


Nej, det påståendet känns helt fel i vårt Sverige, i vår kommun.
Likväl händer det att saker och ting kan framställas just så.

I fredags hade Kungälvs kommun anordnat en dag för anställda och politiker i kommunen som handlade om att medvetandegöra hur ärendehanteringen går till i en politisk styrd organisation, dagen kallades ”Från demokrati till effekt och tillbaka”.
Jag var där för att visa kommunfullmäktiges roll och betydelse.

För att ytterligare konkretisera ämnet delades det ut en broschyr. En broschyr som på framsidan hade tecknade människor indelade i olika grupper föreställande medborgarna, kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, olika sektorer etc med pilar mellan för att visa ärendegången. I varje grupp var det en människa med pratbubbla där ”ledaren” eller ordföranden för gruppen sa något klokt. Så långt allt väl och pedagogiskt.

Jag kom lite sent, smög mig in och satte mig i en nästan fullsatt lokal. Min granne gav mig broschyren i handen och jag ögnade igenom bladen medan jag försökte lyssna till vår kloka kommunchefs visdomsord från podiet.

Men jag blev tvungen att titta några gånger extra på framsidan av broschyren för att se om jag såg rätt, för i varje grupp av tecknade människor var det en liten gubbe som var ledaren eller ordförande, en liten gubbe som sa kloka saker. De små gummorna log och såg lyckliga ut och i gruppen av medborgare körde en liten gumma en barnvagn.

Var nu detta så farligt? Skall man bli upprörd?
Nej, jag blev inte särskilt upprörd, men något uppgiven kanske. Ty alla inpräntade kulturella mönster som vi tar för självklara vad gäller jämställdhet och inte ägnar större uppmärksamhet bidrar till att förstärka dessa mönster i stället för att förändra dem. Broschyren var ett lysande exempel på detta för givetvis låg det inget ont uppsåt bakom och när jag påpekade det uppenbara kunde alla se det jag såg. Verkar man i en organisation där 81% anställda är kvinnor kan det också vara lämpligt att visa att de även återges som chefer om än i något så futtigt som en broschyr med tecknade figurer.

Väl hemma och middagsdags låg broschyren framme på bordet när min äldste son, 15 år, kikar i den lite förstrött. Rätt som det är utbrister han: ”mamma kolla, det är bara gubbar som pratar och bestämmer och en tant som kör barnvagn, hahaha, vem har gjort detta, har du inte sett det?”.

Antingen känner han sin mamma väldigt väl eller så är han en ung man som faktiskt ser saker som behöver ses, det är trevligt vilket som och min dag och kväll var räddad!

Elisabeth Mattsson
Folkpartiet Liberalerna
Kommunordförande Kungälvs kommun

måndag 23 mars 2009

Vad skall vi framstå som?

Kommer vi alla framstå som idioter, mer eller mindre?

Ingen nyhet alls egentligen, vi vet det redan, när framtidens historiker skall analysera dagens beslutsfattare och tyckare kommer man troligtvis att vara skarpt kritisk till hur vi agerade inför svårigheter och hot.

Jag tittade på gårdagens morgontv, TV4, som sände en intervju med Bono, sångaren i U2, klok kille för övrigt.
Han påminde om det faktum att vi i vårt tillbakablickande alltid kunnat kritisera våra företrädares agerande vad gäller väldigt mycket, krig, fördelning av jordens resurser etc.

Agerar vi så mycket annorlunda idag? Är vi inte klokare? Har vi inte de allra bästa av förutsättningar vad gäller såväl teknik som bildning att förstå vår historia och analysera den för att göra gott inför framtiden?

Jomen, självklart har vi det! Och vi fattar många kloka beslut, men är det tillräckligt?

Är det så svårt att inse att det behövs en spottstyver för att förse havande kvinnor som drabbats av HIV-virus på den Afrikanska kontinenten med daglig medicin för att de inte skall föra viruset vidare till sina foster? Behöver vi verkligen en katastrofal lågkonjunktur för att vi skall minska bilåkandet och bidra till mindre utsläpp av fossila bränslen? När skall vi inse att religiös övertygelse många gånger bidrar till såväl krigskatastrofer som spridning av livshotande sjukdomar?
Listan kan göras hur lång som helst och ju längre den blir desto mer idiotiska framstår vi.

Själv skall jag försöka råda bot på lite av idiotin och tillsammans med en del andra anhängare av förnybara energikällor försöka övertyga en och annan motståndare av vindkraft att våra kommande generationer kommer att vara oss tacksamma om vi lyckas få upp några vindkraftverk i Kungälvs kommun. Man får börja med det lilla!

fredag 13 mars 2009

Middag på slottet

Vad är väl en middag på Kungliga Slottet?

Det är glada människor med många fina titlar som kung, drottning, kronprinsessa, statsminister, statsråd, ambassadör, direktör, adjutant, stabschef, herr och fru och kommunordförande minsann.
Det är vackra klänningar som frasar när damerna rör sig, det är fina frisyrer som krävt liter av hårspray, det är juveler och pärlor, medaljer och ordnar, kandelabrar, ljus och blommor.
Det är leenden, handslag och hälsningsfraser. Det är fantastisk mat, intressant bordskonversation och fabulöst mingel i salar som heter "Galleriet" och "Vita havet".

Det är ont i fötterna av snygga men löjligt formade skor, det är kramp i kinderna av att le hela tiden, det är förvåning över att en del människor man bara sett på bild ser helt annorlunda ut i verkligheten och verkar helt annorlunda än de framstår som i TV, men miljön påverkade säkert:-).

Sammantaget var det en fantastiskt trevlig kväll, kort och gott jätteskoj!

Elisabeth Mattsson
Folkpartiet Liberalerna
Kommunordförande Kungälvs kommun

onsdag 11 mars 2009

Ta ansvar för din röst

Utbildning om främlingsfientliga partier visar oss vikten av ansvar när vi röstar!

Igår kväll var det sista gången på utbildning för folkvalda politiker i Kungälv om främlingsfientliga partier i Sverige, dess framväxt och hur de ser ut idag.

Expos föreläsare Alexander Bengtsson har under tre tillfällen med lysande kunskaper och kalla fakta visat oss som åhörare att bakom ibland finputsade fasader finns ett djupt mörker och en skrämmande historia.
Vi har en tom stol som representerar ett sådant parti i vårt fullmäktige i Kungälv, Sverigedemokraterna.

Alla människor får rösta på vad de vill, men min förhoppning är att man tar sig tid och bemödar sig med att läsa det ”finstilta” som varje parti står för innan man tar den så viktiga valsedeln i sin hand och lämnar till valförrättaren.

Det finstilta är i vanliga fall den text du låtsas ha läst när du kryssar i ”jag accepterar villkoren” när du beställer eller köper något via Internet. Ett snabbt tryck med fingret och varan eller tjänsten är inom räckhåll snabbt och bekvämt.

Det finstilta när du väljer människor som skall företräda dig i de högsta demokratiska församlingarna är partiernas historia, deras ideologier, deras innersta kärna. Ideologier och historia berättar för dig vilken framtid du egentligen väljer, vilken värdegrund du egentligen delar.

Så låt dig inte förblindas av kvicka valslogans och finputsade fasader, ta ditt ansvar, läs det finstilta, på riktigt.

Elisabeth Mattsson
Folkpartierna Liberalerna
Kommunordförande, Kungälvs kommun