onsdag 11 mars 2009

Ta ansvar för din röst

Utbildning om främlingsfientliga partier visar oss vikten av ansvar när vi röstar!

Igår kväll var det sista gången på utbildning för folkvalda politiker i Kungälv om främlingsfientliga partier i Sverige, dess framväxt och hur de ser ut idag.

Expos föreläsare Alexander Bengtsson har under tre tillfällen med lysande kunskaper och kalla fakta visat oss som åhörare att bakom ibland finputsade fasader finns ett djupt mörker och en skrämmande historia.
Vi har en tom stol som representerar ett sådant parti i vårt fullmäktige i Kungälv, Sverigedemokraterna.

Alla människor får rösta på vad de vill, men min förhoppning är att man tar sig tid och bemödar sig med att läsa det ”finstilta” som varje parti står för innan man tar den så viktiga valsedeln i sin hand och lämnar till valförrättaren.

Det finstilta är i vanliga fall den text du låtsas ha läst när du kryssar i ”jag accepterar villkoren” när du beställer eller köper något via Internet. Ett snabbt tryck med fingret och varan eller tjänsten är inom räckhåll snabbt och bekvämt.

Det finstilta när du väljer människor som skall företräda dig i de högsta demokratiska församlingarna är partiernas historia, deras ideologier, deras innersta kärna. Ideologier och historia berättar för dig vilken framtid du egentligen väljer, vilken värdegrund du egentligen delar.

Så låt dig inte förblindas av kvicka valslogans och finputsade fasader, ta ditt ansvar, läs det finstilta, på riktigt.

Elisabeth Mattsson
Folkpartierna Liberalerna
Kommunordförande, Kungälvs kommun

4 kommentarer:

  1. Fantastiskt kloka ord! Väl formulerat och så självklart.

    Hit återvänder jag garanterat, tack för en läsvärd sida!

    SvaraRadera
  2. Egentligen är det ganska enkelt: Rösta på ett part som tar fasta på människors likheter, istället för deras olikheter.

    Tyvärr har den svenska integrationspolitiken havererat totalt och lämnat fältet fritt för sådana här partier. Producerade en film om ämnet 2002. (Filmen finns fö på vimeo: http://www.vimeo.com/3788925)

    Har svårt att se att något avsevärt förändrats sedan dess.

    Ett enkelt test på hur lyckad integrationspolitiken är, är att pröva och räkna antalet personer i beslutande ställning du kan hälsa på - innan du stöter på en som har utomeuropeisk bakgrund.

    //tomas

    SvaraRadera
  3. Jaha, nu fick du mig att lipa! Bra film!!

    "Tar fasta på människors likheter, istället för deras olikheter", det uttalandet gillar jag:-)!

    Elisabeth

    SvaraRadera